вторник, 3 юни 2014 г.

Кризата удари и мебелния бранш в България


Световната финансова криза вече дава своето отражение върху дървопреработвателния и мебелния бранш в България.Банките спряха кредитирането на фирмите от сектора и никой не смее да инвестира.Решение на проблема може да се търси в осъществяването на проекти по европрограмите "Конкурентоспособност" и "Развитие на селските райони".

Освен от липсата на финансиране състоянието на бранша е заплашено и от спада в строителството, обясни Симеонов. Пред сектора има и допълнителни трудности, които са свързани с липсата на организация, кадри и качествен контрол, твърдят браншовици.
Сериозен проблем пред сектора, който намери решение през последните пет месеца, е набавянето на достатъчно количество дървесина за мебелното производство. Сега недостигът се компенсира с внос от Румъния и Русия. Положителен фактор е и нарастващото производство на изделия от алтернативни на дървото материали.

Повече от половината от продукцията на българските предприятия за мебели се продава в страната, показват данни на браншовата камара.Отрасълът няма да завърши годината на по-ниски нива от предходната, но няма да отчете и ръст.Покрай бранша спад отчита и отрасълът на машини за дървопреработване и производство на мебели. "Над 70% от техниката за производство на мебели отива в лизингови къщи, но те също нямат средства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар